.


  De Bezieling


 

   meditatie en zelfonderzoek   trainingen   coachingmeditatie & zelfonderzoek


Het programma aanbod van de Bezieling voor het komende seizoen is klaar.
U kunt een document met alle informatie toegezonden krijgen.


e-mail ons en u krijgt het toegezonden.


Voor iedereen die wil leren mediteren en een solide en inspirerende meditatiebeoefening in zijn of haar eigen leven wil brengen.

Wanneer je helemaal niets doet - niet lichamelijk, niet geestelijk, op geen enkel niveau - wanneer alle activiteit is gestopt en je zuiver en alleen bent, dan is dat meditatie.

In de loop van de jaren hebben we binnen de Bezieling ontdekt dat het bewustzijn een natuurlijk proces doorloopt met een vanzelfsprekende (en vaak) terugkomende volgorde.
Hieruit is de specifieke bewustzijnsmeditatie van 'De Bezieling' in zeven stappen ontstaan:
aarden, wakkerte, loslaten, openen, leegte, realiseren en mobiliseren.

De Bezieling biedt het methodische materiaal waardoor jou unieke meditatieweg gesteund kan worden van het duale naar het non-duale bewustzijn. Eenmaal in contact met je Zijnsgrond, je natuur besteden we ook aandacht aan het leren manifesteren en realiseren van deze kwaliteiten in je dagelijkse leven. Het is een bewustwordingsproces waarbij je op eenvoudige wijze de kracht van opmerkzaamheid leert ontwikkelen en gebruiken. Gaandeweg zul je je minder laten bepalen door gedachten en emoties.

Je leert deze zeven stappen in eerste instantie in de basis. Vergelijk het met het kennen van de hoofdwegen op een landkaart, naar gelang je groeit in je meditatie leer je bij wijze van spreken ook de zijwegen en het landschap beter kennen: de ervaring krijgt een steeds diepere gelaagdheid.

Als je je eenmaal bewust bent geworden van de manier waarop je wezen ongestoord kan blijven, kun je langzaam dingen gaan doen tijdens je meditatie. Eerst leer je hoe je gewoonweg kunt zijn en dan leer je gewoonweg te zijn tijdens het uitvoeren van simpele activiteiten: de vloer schoonmaken, douchen, etc. Daarna kun je ook gecompliceerdere dingen gaan doen, maar blijf je ervan bewust gecentreerd te zijn.

Er is niets mooiers dan het verwezenlijken van je ware aard, het kunnen leven wie we in diepste zin zijn!

‘Vroeger moest ik me iedere keer weer terugtrekken uit de buitenwereld omdat de vele indrukken me verwarden en ongelukkig maakten. En dan moest ik vluchten in een stille kamer. Nu draag ik die ‘stille kamer’ zogezegd steeds in me mee en ik kan me er ieder ogenblik in terugtrekken, of ik nu in een volle tram zit of zwaar aan de boemel ben’
Etty Hillesum

waarom mediteren?

om gelukkig te zijn
In onze zoektocht naar geluk, richten we ter voldoening steevast onze aandacht op objecten en gebeurtenissen buiten ons. We denken: “als ik nu maar die auto had…” of : “als ik nu maar die baan had…” of: “als ik nu maar in Californië zou leven, dan zou ik gelukkig zijn.” De gedachten zullen voor een korte tijd tot rust zijn gekomen tijd bij het verkrijgen van het gewilde object, maar uiteindelijk wordt de psyche het nieuwe speeltje moe en zoekt deze voldoening elders. Externe objecten kunnen in feite geen werkelijk geluk brengen. Men kan nieuwe materiële bezittingen vergaren, een positie met meer verantwoordelijkheid, een huis op het platteland, maar het denken blijft altijd dezelfde. Geluk wordt ontleend aan de benadering en de houding ten opzichte van de externe wereld, niet van de objecten zelf. Ieder persoon komt moeilijke en makkelijker perioden tegen in zijn leven. Als de hindernissen in het leven worden benaderd met een heldere geest, dan leeft men gelukkig.

om beter met stress om te kunnen gaan
Stress is een van de belangrijkste ziektes in onze tijd. Veel ziekten worden ook veroorzaakt door stress. Hoeveel mensen zijn er niet die last hebben van stress gerelateerde klachten als migraine, rugpijn, nekpijn, hoge bloeddruk, slapeloosheid, etc. Meditatie oefening zorgt ervoor dat lichaam en geest sneller herstellen van een stressvolle gebeurtenis. Uit een experiment dat in 1971 door Dr. Daniel Goleman werd uitgevoerd blijkt dat mediterende mensen een uniek patroon hebben om op stressvolle situaties te reageren. In eerste instantie stijgt bij confrontatie met een stressvolle situatie de hartslag en de zweetproductie van mediterenden sneller dan van niet mediterenden. Echter, nadat de stressvolle situatie over was, herstelden de mediterenden ook sneller dan mensen die niet mediteren. De bezorgde mens reageert op gewone situaties in het dagelijks leven als waren zij crises. Elke kleine stressvolle gebeurtenis verhoogt zijn of haar spanning en deze spanning wordt vervolgens weer tot een bedreiging vergroot in de volgende gewone situatie (bijvoorbeeld een deadline, een interview of een afspraak met de dokter). Omdat het lichaam van de angstige mens gemobiliseerd blijft nadat een stressvolle gebeurtenis heeft plaatsgevonden, heeft het een lagere stressdrempel voor de volgende. Als de persoon in kwestie ontspannen was geweest, zoals de mediterende mens, dan had hij met gemak de tweede gebeurtenis aangekund.

om helderder van geest te zijn
In de meditatie cursus train je de capaciteit om aandachtig te zijn. Dit maakt meditatie anders dan andere ontspanningstechnieken, die meestal de gedachten laten afdwalen. Deze helderheid duurt langer dan de tijd dat je werkelijk aan het mediteren bent. Het komt op verschillende manieren tijdens de dag terug. De mediterende mens kan bijvoorbeeld door zijn grotere helderheid van geest aandachtiger luisteren, helderder nadenken, sneller en adequater reageren enzovoort.

Laatste wijziging 23 June 2016 om 11:09

.